U heeft een vraag?

BEL 015 214 51 51

Het basismateriaal ISDN

Wat iedereen eigenlijk zou moeten weten over ISDN

Als u deze pagina helemaal gelezen heeft weet u alles wat een doorsnee-gebruiker van ISDN zou moeten weten.
ISDN biedt gebruikers de gelegenheid om tegelijkertijd met iemand te bellen èn te internetten. Of om 2 telefoongesprekken tegelijkertijd te voeren. Want ISDN-2 betekent dat je 2 kanalen hebt waarop je tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar kan communiceren. Een soort tweebaans-weg dus.

4 nummers

Normaal gesproken krijg je van je provider bij een ISDN-2-aansluiting 4 nummers.
En, dan begint voor sommigen direct al de onduidelijkheid: zijn dat nu ook 4 lijnen?
NEE, echt niet, dat zijn 2 kanalen waarop je door middel van de 4 bijgeleverde nummers onderscheid kan maken in de bestemming van het telefoonverkeer.

Met deze 4 nummers kan je als gebruiker:
  • het inkomende verkeer "sorteren" op bestemming. Bijvoorbeeld een gewoon nummer, een faxnummer, een storingsnummer/spoednummer en een nummer voor schoonmoeder op zolder.
  • het uitgaande verkeer (als je de zaak goed instelt) sorteren op de gesprekskosten zoals deze op uw telefoonnota gespecificeerd worden.
  • onderscheid maken in de nummerweergave zoals die bij anderen op de display verschijnt.
  • het met verschillende nummers activeren van de diverse sterdiensten (zie sterdiensten MSN CLIP CLIR FORMAT).
De extra nummers kosten overigens geen extra geld. U betaalt meestal 1 bedrag voor een ISDN-2 aansluiting en de 3 extra nummers zijn gratis.


Tweevoudig bereikbaar

Met ISDN-2 bent u op al uw nummers 2-voudig bereikbaar. Als u dus al in gesprek bent op het ene kanaal doordat iemand u heeft gebeld op een nummer, en iemand anders belt u ook op dit nummer komt die persoon binnen op het tweede (vrije) kanaal en gaan er dus bij u telefoons rinkelen terwijl u al in gesprek bent.
De regel is: Zolang uw provider nog een manier ziet om dit tweede gesprek bij u af te leveren zal dit gebeuren. Als u dit niet wilt dan moet u uw telefooninstallatie zo kiezen en/of zo programmeren dat een tweede oproep verhinderd wordt.

Eventueel kunt u ook nog kiezen voor ISDN-1. Iets goedkoper ook dan ISDN-2. Deze vorm van ISDN heeft maar 1 kanaal en maximaal 2 nummers. Vraag uw provider of dit nog mogelijk is.

Onderop het NT-kastje (dat kastje met het groene lampje waar de ISDN-2 meestal uitkomt) zitten 2 aansluitingen, deze hebben NIETS te maken met de 2 kanalen. Deze aansluitingen zitten elektrisch gezien gewoon aan elkaar vast.

Lees verder